Het ABC van de Tour…

… zal dit jaar draaien rond drie renners: Lance Armstrong, Tom Boonen en Alberto Contador.  Dit jaar wordt het startschot van het drie weken durende spektakel gegeven aan de startlijn van dat andere Monageskische spektakel, de jaarlijkse Formule 1-wedstrijd. De tweewielers hebben weliswaar een beetje minder pk’s aan boord dan de vierwielers, maar qua suspense zal de Tour er dit jaar waarschijnlijk niet moeten blozen.  Boonen (of liever: zijn sponsor en managementbureau) heeft alle mogelijke rechtsmiddelen gebruikt om toch aan de start te kunnen komen, en het laat zich op dit moment nog raden hoe de machtsverhoudingen binnen het Kazachse wielerteam Astana juist liggen. Na de eerste week weten we waarschijnlijk een pak meer. Daarnet las ik dat Boonen ziek is. Verbaast het ook maar iemand, zoals er de laatste weken met zijn voeten gespeeld werd?  Die stress moet érgens naartoe.

Enfin, enkele voorbeschouwingen zijn altijd fijn, en wie het nog wil lezen ook is hier welkom: Armstrong begint, geheel tegen de traditie in (de laatste zes keren dat hij deelnam aan de Tour startte hij namelijk steeds als allerlaatste aan de proloog, wegens de edities daarvoor altijd gewonnen), als één van de eerste. Het zal meteen een waardemeter zijn voor zijn conditie, en de concurrenten (ook binnen zijn eigen ploeg, met Leipheimer en Contador, evengoed twee kandidaten voor eindwinst) zullen ook meteen weten waar ze aan toe zijn.  Boonen, die dus blijkbaar last heeft van diarree, zal blij mogen zijn als hij de kans nog maar krijgt om daarvan te recupereren voordat de eerste ritten meteen al wat klimwerk geven. Zien of hij the Manx-man kan verslaan na alle nervositeit van de voorbije weken.  Ben trouwens benieuwd of iémand Cavendish überhaupt zal kunnen kloppen, behalve als hij een keer pech heeft of een verkeerde keuze maakt tijdens de voorbereidingen van de sprint.  Het aantal groepjes dat wil ontsnappen uit het peloton zal de komende weken niet de tellen zijn als blijkt dat Cavendish niet te kloppen valt.  Een ploeg moet érgens zijn ritjes winnen.

In de bergen wordt het ook suspense: is Evans effectief zo goed en relaxt als hij beweert, kan Sastre zijn prestaties van vorig jaar bevestigen, en vooral… wie krijgt het kopmanschap bij Astana (en krijgt hij zijn ploeggenoot dan wel in het gareel?)

Welaan, het worden nog fijne weken, daar in la douce France.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder competitieve lichaamsbeweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s