’s Ochtends na het ontbijt

Tiens, mijn eerste tendenzen zijn overeind gebleven. En ondertussen is ook in Walenland het één en ander duidelijk geworden: daar wordt slechts één partij afgerekend op paars, en niet alletwee, zoals in de Vlaanders. Het beloven dus nog fijne, en vooral lànge, verkennings- en onderhandelingsronden te worden.

Mogelijkheden:

  • Rooms-blauw? 81 zetels op 150. Klinkt gezien de omstandigheden het meest logisch, maar daar heeft Leterme – en vooral diens kartelpartner, de N-VA – zijn staatshervorming nog niet mee, waarvoor men een 2/3 meerderheid oftewel 100 zetels moet halen. Een grondwet is dan ook niet zomaar een stukske papier, meneer, dat men met een gewone meerderheid van 50%+1 kan gaan herschrijven!)
  • Rooms-blauw-groen? 93 op 150. Geen staatshervorming mee gewonnen, en als er één coalitie is die binnen de kortste keren uit elkaar spat, is het wel deze.
  • Rooms-rood? nah, 74 zetels op 150 is geen meerderheid. Boeken toe.
  • Rooms-rood-groen? 86 op 150, winnen ze geen hervorming mee, en de NV-A en Groen! samen in één regering wil ik nog zien (zie ook rooms-blauw-groen)
  • Paars? ook een dikke nah. 75 op 150 is één stom zeteltje te weinig. Iemand zin om dat op te vullen?
  • Paars-groen dan maar? 87 op 150, comfortabele meerderheid, en voor die partijen is een staatshervorming niet van levensbelang, in tegenstelling tot bij CD&V-NV-A.

Eens zien wat er te maken valt met LDD mee in het bad:

  • Rooms-rood-LDD: 79 zetels. Zie ik niet gebeuren, sossen en ultraliberalen in één regering. En anders wordt het fijn vuurwerk kijken in het journaal.
  • Rooms-blauw-LDD: 86 zetels. Zijn ze nog altijd niks mee.

Lezer, begint het al te dagen? Leterme is nog làng niet thuis. Nog làng niet. Deze verkiezingen konden wel eens een zeer vergiftigd geschenk worden voor hem en zijn partij:

  • rooms-rood-blauw: een uitermate comfortabele meerderheid van 114 zetels op 150. Maar dan moet de SP met Leterme door één deur willen, en niet zomaar een deur. Neenee, de deur van de staatshervorming. Dat wordt dus Leterme die aan de ene kant de deur probeert open te beuken, en Di Rupo die aan de andere kant de deur probeert dicht te houden.

Om dus maar te zeggen: Leterme kon zich zijn samenwerking met NV-A wel eens dik gaan berouwen, want die staatshervorming moét er hoe dan ook voor hen gaan komen. Wedden dat we ofwel heel veel afkoopgeld mogen dokken, of binnen een aantal maanden een kartel armer zijn?
Of nee.

Het wordt paars-groen of een tripartite Rooms-Rood-Blauw. Als CD&V-NV-A er niet uit geraakt met de staatshervorming én het kartel niet wil opblazen, is dat de enige resterende optie.

Welaan, het worden boeiende weken!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s