Brrrrrenedictus

Zonet in De Morgen van vandaag gelezen dat paus Benedictus XVI een boek geschreven heeft in het Duits, Schöpfung und Evolution. Hij kiest daarin zo te zien de kant van het creationisme, in tegenstelling tot zijn voorganger Johannes-Paulus II.

Het is nu al ettelijke jaren dat de aanhangers van het creationisme hun invloed laten gelden in de wereld. Creationisme, oftewel het idee dat de wereld gecreeërd is door een hogere macht , gaat uit van niet te bewijzen premissen zoals “God bestaat” en “De wereld heeft een inherent doel” (bepaalde stromingen gaan er bvb. van uit dat de aarde iets meer dan 6000 jaar oud is). In die zin zijn de voorstanders van deze theorie meestal rabiate tegenstanders van de evolutieleer van Darwin, die een aantal kernpunten heeft die totaal tegengesteld zijn aan die van het creationisme, zoals “evolutie heeft tijd nodig”, “evolutie is doelloos (afhankelijk van toeval)”, “de best aangepaste overleeft en geeft aldus zijn genen door aan volgende generaties”, etc. Het grote verschil echter tussen deze twee, is dat het ene (het creationisme, voor alle duidelijkheid!) gebaseerd is op geloof, en het andere op een wetenschappelijke theorie (Darwinisme).

En wat doet meneer Ratzinger? Hij katapulteert ons een paar decennia terug in de tijd (”eeuwen” zou te ver gaan, omdat de vorige paus, Johannes Paulus II tenminste nog de tegenwoordigheid van geest had om de waarde van de evolutieleer wél te erkennen). Hij doet zijn bijnaam “Rottweiler van God” echter alle eer aan. Het is nochtans zeer simpel: geloof en wetenschap zijn twee compleet verschillende zaken, en die moeten uit elkaars vaarwater blijven. Met zijn uitspraken als “de evolutieleer kan empirisch niet bewezen worden omdat 10.000 generaties onmogelijk in een laboratorium kunnen onderzocht worden” (uh???) maakt hij zich in mijn ogen vooral compleet belachelijk.

Helaas geeft Benedictus met zulke uitspraken een nieuw elan aan het debat dat in verschillende landen (en dan vooral de Verenigde Staten) woedt tussen voor- en tegenstanders van de evolutieleer, en geeft hij de creationisten hiermee ook een schijn van geloofwaardigheid. Dju!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Filosofische overpeinzingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s