9 september, 15.30, Ninove

De deur van mijn auto slaat dicht, nadat een rit van een dik half uur me van Gent naar het Oost-Vlaamse Okegem heeft gebracht, een deelgemeente van Ninove. Aan het plaatselijke parochiehuis spelen een aantal kinderen in het kleine speeltuintje, en het enige dat amper doet merken dat hier Doven rondlopen, zijn de snelle gebaren die ze al spelenderwijs naar elkaar maken. Het zijn gebaren die verder gaan dan de gewone “gestures”, de dagelijkse wijs-, waarschuw-, plaag-, en andere signalen die alle mensen ter wereld wel eens naar elkaar maken. De open deur van het gebouw wenkt, en ik kom binnen in een wereld waar geroezemoes in de lucht hangt, maar het lijkt geen geroezemoes van stemmen, iets dat zelfs ik kan onderscheiden met het hoorapparaat dat rond mijn rechteroor hangt. Kleine fluisterende gebaren en weidse halen door de lucht wisselen elkaar af als al het volk zonder gebruik te maken van gesproken taal met elkaar communiceert. Ik kom weer een beetje thuis, al ken ik op het eerste zicht niemand in de zaal.

Men verwacht me al voor de lezing die ik hier om 16u moet geven. Doel: dove mensen het één en ander bijbrengen over de gemeentepolitiek en de nakende verkiezingen van 8 oktober. Toen dovenorganisatie Fevlado enkele maanden geleden het bericht verspreidde dat ze in samenwerking met Toemeka aan dit project werkten en daarvoor enkele vrijwilligers zochten om naar de mensen toe te gaan, moest ik niet al te lang nadenken voordat ik me kandidaat stelde.

En daar stond ik dan in Okegem City. De zenuwen begonnen toe te slaan, het was de eerste keer dat ik een lezing zou moeten geven voor een publiek van Dove mensen, en dat in gebarentaal. Wie me al kent, weet namelijk dat ik, hoewel doof, opgegroeid ben met gesproken taal in een prima gezin. Het begon al bij de voorbereidingen, toen ik besefte dat ik enkele levensbelangrijke gebaren niet kende. Democratie, liberalisme, socialisme, ik twijfelde zelfs over het gebaar van ‘verkiezingen’. Enfin, dove collega’s hebben me uit de nood geholpen, en na ietwat opvallende uitingen van democratie kon ik aan de slag. Alles leek dus ok.
Alleen, mijn zenuwen lieten me niet los, en het hielp niet dat het aloude (mythische, want berustend op een mythe, we komen soms heus wel op tijd!) credo der Doven, “Kom vooral overal te laat!” net vandaag in de praktijk werd gebracht. Toen we om 16.45 uiteindelijk van start gingen, was er heel wat water door de Maas gevloeid, wat eigenlijk nogal wiedes is: de dove mensen zien elkaar niet elke dag, zelfs niet elke week. Die ene keer per maand dat het parochiehuis zijn deuren voor hen openstelde, maken ze dan ook dankbaar gebruik van de kans om samen te zijn. En daar hoort praten bij. Veel praten. Verkiezingen kunnen hen dan gestolen worden, en ik kon hen niet eens echt ongelijk geven.

Toen we dan uiteindelijk van start gingen, kreeg ik een eerste kleine paniekopstoot. Alles was geoefend, alles was ingestudeerd (tot groot jolijt van mijn vriendin en haar broer, die me voor de laptop zagen werken en bij momenten tegen het scherm – mijn denkbeeldig hooggeeërd publiek – begon te gebaren), maar de twijfel bekroop me even. Even, toen bleek dat de helft van het publiek franstalig was (of alleszins gebruik maakte van de waalse gebarentaal). Nadat ik mijn angstduiveltje vakkundig terug in zijn hol had gepropt, lukte het me om me terug op mijn inhoud te concentreren, en niet op de gebaren die ik maakte (een gouden tip om beter te gebaren: denk niet na bij je bewegingen, denk aan de inhoud).
Afgezien van de paar momenten dat mijn handen in de knoop raakten, denk ik dat het duidelijk was. Next week naar Sint-Niklaas. En tenslotte op WereldDovenDag. Sta me toe om nu reeds met de bibbers te zitten voor dat laatste.  Mensen die me graag zien zweten, zijn op 23 september van harte welkom in Diepenbeek!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Deaf/Deafhood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s