School Time

‘t Was vandaag de eerste schooldag voor mij. Het is te zeggen: voor de kinderen en jongeren die in onze leefgroepen verblijven, was het vrijdag al de eerste dag, maar ik zag hen vandaag pas weer na twee maanden afwisselend hete en natte zomer. Het was alsof het gisteren was: de gangen gonsden van het lawaai zoals alleen doven ze kunnen maken (lees: zo luid dat andere doven het zouden kunnen horen. Of toch bijna), de opvoed(st)ers gaan elk op hun eigen manier met de drukte om, en buiten roept het voetbalveld om de noppen die het twee maanden lang heeft moeten missen.

De verhalen over de reizen naar Turkije, Spanje, de Belgische kust en andere (alleszins in juli) warme oorden missen hun uitwerking niet op de anderen. In de meest expressieve gebarentaal worden vliegtuigen getoond op weg naar verre en iets-minder-verre landen, en een nét niet crashend intermezzo op de eettafel later zweven de handen door de lucht, onderwijl een pracht van een taal vormend. En het is heus een échte taal, mensen. Ik zie enkelen onder jullie met groot uitgevallen wenkbrauwen fronsen, glimlachen met een ongelovige blik, onderwijl “Marie, er is hier een malloot die zegt dat gebaren een echte taal is!” roepend naar de keuken.

En toch is het een echte taal. Ga maar eens na wat de eigenschappen zijn van jouw eigen taal? Wat maakt jouw taal nu eigenlijk tot een taal? (dit wordt een stuk met veel te vaak het woordje taal. Ik voel het.).  Hockett heeft in 1961 gevonden dat alle talen bepaalde eigenschappen delen.  Een taal is interactief, het dooft snel uit (de woorden blijven niet “hangen” in de lucht, zeg maar, maar nadat ze uitgesproken zijn, zijn ze ook voorbij), taal is creatief (je kan nieuwe woorden en gebaren bedenken), je kan ermee verwijzen naar iets of iemand dat/die op dat moment niet aanwezig is, enz… het zijn allemaal eigenschappen die gebarentalen ook bezitten.  Gebarentalen, indeed: net zoals elk land zijn eigen gesproken ta(a)l(en) heeft, heeft ook elk land zijn eigen gebarenta(a)l(en) en eventuele dialecten daarvan.

Enfin, ik weid uit… het schooljaar 2006-2007 is begonnen. Hallelujah!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s